zile HAVA DURUMU12°C Yağışlı

CUMHURBAŞKANIMIZDAN ZİLE BELEDİYESİ’NE TÜRKİYE 1. LİĞİ ÖDÜLÜ

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium’da, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca düzenlenen, “Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısında ‘’ Belediyelerin Kent Ekonomilerine Katkıları’’  kategorisinde   Zile  Belediye Başkanı  Lütfi Vidinel’e  ödülünü takdim etti. “Belediyelerin kent ekonomilerine katkıları” proje yarışmasında, Zile Belediyesi AK PARTİ’Lİ 884 belediye içinde ilçelerde Türkiye Birincisi oldu.
Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar ve Milletvekilleri katıldı. Proje görselleri sergi salonunda sergilendi.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Yerel Yönetimler Proje Yarışması”nın, AK Partili belediyelerce hayata geçirilen özgür ve orijinal çalışmaların tüm Türkiye’ye tanıtılması açısından önemine değinen Lütfi Vidinel;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan büyük bir şerefle ödülümüzü aldık.

Zile, Kalesi,  tarihi çarşıları ve mahalleleri ile yaşayan bir Osmanlı şehri niteliğindedir. Roma Dönemi’ne ait Zile Kalesi’nde Roma İmparatoru Jul Sezar’ın söylediği Veni- Vidi- Vici sözü tüm dünyada bilinmektedir. Bunun yanı sıra her sokak başında bir Alperenin, manevi ve mistik havası yoğun olan şehrin 4 etrafında bulunan her tepenin üstünde Anadolu’yu İslamlaştırmak adına gelen Horasan Erenleri’nin türbesi bulunmaktadır.3600 adet geleneksel sivil mimari özelliklerinde Türk evi vardır.

‘’ Kale düşerse şehir düşer’’ sloganıyla ilk olarak işe tarihi Zile Kalesi’nin restorasyonu ile başladık.

Zile, eski ve yeni olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Zileliler eski evlerini yıkmadan şehrin batısında modern yeni bir şehir inşa etmişlerdir. Kentli Zilelilerin terk ettiği tarihi konaklara da ekonomik durumu zayıf olan ve genellikle köylerden göç eden vatandaşlarımız yerleşmiştir. Dolayısıyla yeni ve eski Zileli arasında sosyal ve kültürel açıdan farklılıklar oluşmuştur. Bu farkı ortadan kaldırmak ata yadigârı evlerimizi, mahallelerimizi eskiden olduğu gibi yaşanabilir hale getirmek için bu projemizi başlattık.Projemiz kapsamında 11 mahallemiz kentsel SİT ilan edilmiş olup, bu mahallelerin koruma amaçlı imar planları yapılmıştır.

Hemşerilerimizin eski evlerinin restorasyonlarının teşviki için belediye olarak 9 konağı alarak restore ettik. İlçemizdeki mimarlar, mühendisler, muhasebeciler, avukatlar ve STK’ları toplayarak onların birer konak restore edip ofis olarak kullanmalarını sağladık. Dolayısıyla bu evler içinde insan yaşayarak bir işlev kazanmış oldu. Tarihi tescilli yapıların yoğun olduğu Amasya Caddesi’ndeki konakların çatı ve cephelerinin restorasyonu için Kalkınma Ajansı’na yaptığımız projemiz değerlendirmeye layık görüldü ve 17 konağın restorasyonunu % 80 oranında tamamlandı. Ayrıca 141 evimizin de sağlıklaştırma projelerinin ihalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Bu işin sürdürülebilirliği için konaklarımızın turizme açılması ve burada yaşayan insanların bu işten gelir elde etmesi gerekmektedir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Zile tarihi kültürel dokusuyla Sakin şehir olmaya aday gösterilmiştir. Projemiz kapsamında bu evlerimiz turizme açılarak Butik Otel, yöresel ürünler satış mağazaları ve turizme yönelik iş yerlerinin açılması sağlanacaktır. Ayrıca yine Orta Karadeniz ve Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Çarşı Park Projemizle bu tarihi caddemizin girişine yöresel ürünlerimizin satışının yapılacağı ve ev hanımlarımızın işleteceği 17 adet dükkân, yerli ve yabancı turistlerimizin oturup vakit geçirebilecekleri kafeterya, enformasyon bürosu v.b yapılacaktır.

Bu kapsamda projemizin Türkiye Birinciliği ödülünü alması bize büyük bir mutluluk ve gurur vermiştir.

Projemize büyük emek veren personelimize teşekkür ederim.
Bu ödülü bize destek veren, bize inanan saygıdeğer halkımıza ve teşkilatımıza armağan ediyorum. Dualarınızla durmak yok hizmetlerimize ve hizmetkar olmaya devam..”

şeklinde konuştu. ”